Te błyskawiczne cynamonki są idealne do kawy. Wychodzą dużo taniej niż te z cukierni
Rollsy cynamonowe w wielu cukierniach schodzą niczym świeże bułeczki. Nic dziwnego: te chrupiące, aromatyczne ciasteczka mogą być szybką, sycącą przekąską na słodko, deserem, a nawet śniadaniem. Takie cynamonki bardzo łatwo zrobić w domu, wystarczy mieć gotowe ciasto francuskie.
Jak zrobić rollsy cynamonowe?
Rollsy cynamonowe to ciastka z cynamonowym nadzieniem zawinięte w charakterystyczne ślimaczki. Cynamonowe nadzienie to najprostsze połączenie cynamonu, masła i cukru z odrobiną wanilii (ekstrakt można zastąpić cukrem wanilinowym).
Przy robieniu takich ciastek problemem może być utrzymanie ich kształtu podczas pieczenia: ciasto francuskie będzie rosnąć i się rozwijać. Skutecznym sposobem jest włożenie cynamonowych ślimaków w ranty do pieczenia albo ułożenie ich w foremkach. To daje możliwość upieczenia idealnie okrągłych i zwartych rollsów cynamonowych niczym z najlepszej cukierni.
Jeśli nie masz takich rantów, można owinąć ciasto złożonymi na kilka razy paskami folii aluminiowej. Ale najważniejsze: cynamonki domowe nie muszą mieć idealnego kształtu. Niezależnie od tego jak wyjdą, na pewno będą smaczne.
Przepis: Cynamonowe rollsy
Szybkie cynamonki z ciastka francuskiego.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 122 w każdej porcji
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 70 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie nadzieniaMasło wymieszaj z cukrem, cynamonem i ekstraktem waniliowym na pastę.
- Robienie rollsówCiasto posmaruj cynamonową pastą i potnij na równe paski. Każdy zwiń w ślimaka i ułóż na blasze. Posmaruj ciastka jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz według instrukcji na opakowaniu ciasta.
Inne pomysły na cynamonki z ciasta francuskiego
Cynamonki z ciasta francuskiego mogą mieć dowolny kształt. Możesz zawinąć je w spiralki, poduszeczki czy małe ślimaki. Dla fanów bardzo słodkich wypieków pyszną opcją będzie udekorowanie gotowych cynamonek polewą czekoladową albo lukrem. Może to być najprostszy lukier cytrynowy lub pomarańczowy – aby go zrobić, wystarczy wymieszać dwie łyżki soku z pomarańczy lub cytryny z połową szklanki cukru pudru. Polukrowane cynamonki można dodatkowo oprószyć cynamonem albo uprażonymi na lekko złoty kolor płatkami migdałów lub orzechami włoskimi.