Te błyskawiczne cynamonki są idealne do kawy. Wychodzą dużo taniej niż te z cukierni

Dodano:
Cynamonowe rollsy Źródło: Shutterstock / Aleksandrs Samuilovs
Modne w cukierniach rollsy cynamonowe można zrobić łatwo i małym kosztem w domu. Wystarczy pół godziny i proste składniki, aby cieszyć się chrupiącymi cynamonkami.

Rollsy cynamonowe w wielu cukierniach schodzą niczym świeże bułeczki. Nic dziwnego: te chrupiące, aromatyczne ciasteczka mogą być szybką, sycącą przekąską na słodko, deserem, a nawet śniadaniem. Takie cynamonki bardzo łatwo zrobić w domu, wystarczy mieć gotowe ciasto francuskie.

Jak zrobić rollsy cynamonowe?

Rollsy cynamonowe to ciastka z cynamonowym nadzieniem zawinięte w charakterystyczne ślimaczki. Cynamonowe nadzienie to najprostsze połączenie cynamonu, masła i cukru z odrobiną wanilii (ekstrakt można zastąpić cukrem wanilinowym).

Przy robieniu takich ciastek problemem może być utrzymanie ich kształtu podczas pieczenia: ciasto francuskie będzie rosnąć i się rozwijać. Skutecznym sposobem jest włożenie cynamonowych ślimaków w ranty do pieczenia albo ułożenie ich w foremkach. To daje możliwość upieczenia idealnie okrągłych i zwartych rollsów cynamonowych niczym z najlepszej cukierni.

Jeśli nie masz takich rantów, można owinąć ciasto złożonymi na kilka razy paskami folii aluminiowej. Ale najważniejsze: cynamonki domowe nie muszą mieć idealnego kształtu. Niezależnie od tego jak wyjdą, na pewno będą smaczne.

Przepis: Cynamonowe rollsy

Szybkie cynamonki z ciastka francuskiego.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
122 w każdej porcji

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 70 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie nadzieniaMasło wymieszaj z cukrem, cynamonem i ekstraktem waniliowym na pastę.
  2. Robienie rollsówCiasto posmaruj cynamonową pastą i potnij na równe paski. Każdy zwiń w ślimaka i ułóż na blasze. Posmaruj ciastka jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz według instrukcji na opakowaniu ciasta.

Inne pomysły na cynamonki z ciasta francuskiego

Cynamonki z ciasta francuskiego mogą mieć dowolny kształt. Możesz zawinąć je w spiralki, poduszeczki czy małe ślimaki. Dla fanów bardzo słodkich wypieków pyszną opcją będzie udekorowanie gotowych cynamonek polewą czekoladową albo lukrem. Może to być najprostszy lukier cytrynowy lub pomarańczowy – aby go zrobić, wystarczy wymieszać dwie łyżki soku z pomarańczy lub cytryny z połową szklanki cukru pudru. Polukrowane cynamonki można dodatkowo oprószyć cynamonem albo uprażonymi na lekko złoty kolor płatkami migdałów lub orzechami włoskimi.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...